Behandelingsverloop

1Eerste advies

Bij deze eerste kennismaking wordt er geluisterd naar je klachten en wensen en wordt er gekeken of een behandeling aangewezen is. Iedereen kan bij ons terecht met of zonder doorverwijzing van de tandarts. Zowel kinderen als volwassenen komen in aanmerking voor een orthodontische behandeling. Op deze raadpleging maken we een eerste inschatting van de afwijking.

Zo wordt er gekeken naar:

  • Algemene gezondheid
  • Groei
  • Gelaat
  • Stand en wisseling van de tanden
  • Poetsgedrag en de motivatie van de patiënt.

Soms kan een röntgenfoto genomen worden om een beter zicht te krijgen op de ontwikkeling van de nog niet doorgebroken definitieve tanden. Heeft de tandarts reeds een overzichtsradiografie (OPG) gemaakt? Geen probleem, gelieve deze dan mee te brengen.  Na deze eerste indruk kan er al dan niet besloten worden om een orthodontische behandeling te starten. U wordt ook geïnformeerd over onze werking in de praktijk. Soms is een beugel niet nodig of wordt een volgende afspraak beter nog wat uitgesteld, maar volgen we de groei en de wisseling van de tanden graag verder op.

2Documentatie

Voor het opmaken van jouw individueel behandelplan wordt een uitgebreid onderzoek uitgevoerd. We starten met een uitgebreide gezichtsanalyse en een mondonderzoek. Daarna wordt er een scan gemaakt van de boven- en ondertandboog. Tenslotte worden digitale foto’s en röntgenopnames genomen.

3Bespreking

Uw behandelplan wordt persoonlijk toegelicht.

Tijdens deze consultatie zullen we dan de gegevens van de documentatie overlopen. We bespreken de verschillende fases van de behandeling, de te verwachten duur en de type beugels die nodig zijn om tot een stabiele beet en een mooie glimlach te komen. Soms zijn er verschillende behandelopties mogelijk. Deze worden dan met hun voor- en nadelen toegelicht. Je krijgt ook een volledige en gedetailleerde prijsofferte mee, zodat er geen onverwachte extra kosten zijn. Natuurlijk kan je ook zelf vragen stellen. Pas wanneer jij beslist akkoord te gaan met het behandelplan wordt er gestart.

Bij de bespreking verzorgen wij voor u de digitale aanvraag voor de terugbetaling.
Wanneer deze vóór de vijftiende verjaardag aangevraagd wordt, krijg je een groot stuk terugbetaald van het ziekenfonds. De meeste ziekenfondsen voorzien bovenop de wettelijke terugbetaling ook nog een extra premie. Gelieve je hierover te informeren bij jouw ziekenfonds. Vandaag zijn er ook verschillende tandverzekeringen die tegemoetkomen in de kosten van de beugel. Voor volwassenen is er geen wettelijke terugbetaling, maar sommigen ziekenfondsen of vrij-aanvullende verzekeringen voorzien een premie.

4Behandeling

Vroegtijdige orthodontische behandeling

Dit is een korte behandeling (6 – 12 maanden) op jonge leeftijd (meestal tussen 7 en 9 jaar), waardoor de groei van het gelaat geoptimaliseerd wordt en de verdere wisseling van de definitieve tanden beter zal verlopen. Hierdoor kan de actieve behandeling in een latere fase vaak erg verkort en vereenvoudigd worden of gewoon overbodig zijn.

Voorbeelden van afwijkingen die op jonge leeftijd kunnen gecorrigeerd worden:

  • Kruis- of dwangbeet van de voorste of achterste tanden
  • Vroegtijdig verlies van melkmolaren
  • Sterk ruimtegebrek in het melk- of definitief gebit
  • Sterk vergrote over- en open beet
  • Onderontwikkeld middengelaat

Definitieve orthodontische behandeling

Deze definitieve behandeling start pas als bijna alle definitieve tanden gewisseld zijn (meestal vanaf 11 jaar). Niet enkel blokjes zorgen voor rechte tanden, vaak worden deze gebruikt in combinatie met andere apparatuur. Er is een grote variatie aan beugels, elk met hun eigen specifieke indicatie.
Elke 4 tot 6 weken is er een nieuwe controle van het apparaat. Tijdens deze controle kijken we naar de mondhygiëne, medewerking, de tandverplaatsing en activeren we de beugel. Zo komen we stapsgewijs tot een perfect eindresultaat!

5Retentie

Aan het einde van de actieve orthodontische behandeling, stappen we over naar de retentie of passieve fase. De tanden en de beet moeten nu in deze nieuwe positie vastgehouden worden. Sommige tandafwijkingen hebben de neiging om een beetje naar hun oude positie terug te keren. Daarom is het belangrijk om voor jou het ideale retentieapparaat te voorzien! Opgelet, tanden kunnen zich zachtjes verplaatsen door het normaal verouderingsproces, net zoals we rimpels of grijze haren krijgen. Het is dan ook belangrijk dat je na het plaatsen van de retentieapparatuur nog terug op controle komt. Bij breuk of verlies neem je liefst zo spoedig mogelijk contact op.
Hoe lang je de uitneembare retentiebeugel moet dragen, hangt af van de medewerking tijdens de behandeling, stabiliteit van je tanden en kan dus variëren van patiënt tot patiënt. In principe duurt de retentieperiode twee jaar. Hou de retentieapparaten altijd goed bij en draag ze zoals geïnstrueerd, zodat je kan blijven genieten van je mooie glimlach!

Er bestaan verschillende soorten retentieapparatuur:

Gekleefde retentiedraad
Dit is een passieve draad die voor jou op maat wordt gemaakt. Hij wordt achter je voorste tanden vastgekleefd, zodat deze mooi op hun plaats blijven zitten. Deze draad blijft het liefst levenslang ter plaatse.

Retentieplaat
Een draadje achter je bovenste snijtanden is niet altijd mogelijk. Bij het kauwen kan er veel kracht komen op je bovenste tanden, zodat de draad kan vervormen of loskomen. Hierdoor kunnen de tanden weer gaan verplaatsen. Daarom wordt in onze praktijk eerder een retentieplaat geplaatst in de bovenkaak. Dit is een eenvoudige uitneembare beugel die enkel ’s nachts gedragen wordt en in de loop van de tijd afgebouwd wordt.

Passivator
Dit is een passieve activator die kan geplaatst worden na de correctie van een grote overbeet bij nog groeiende kinderen. Zo kan de overbeet niet terugkeren.

Durasoftplaat
Dit is een doorschijnende plaat met een harde buitenzijde en een zachte binnenkant. Deze zal voornamelijk geplaatst worden bij patiënten met klem- of knarsgewoontes of bij patiënten die een chirurgische correctie gehad hebben.

 

Ortho Deinze

Annelies Muller
Guido Gezellelaan 90
9800 Deinze
T. 09 328 14 15

orthodontie.deinze@gmail.com

Ma, Woe en Vrij: van 8 • 12 uur en 13 • 15 uur
Di: van 8 • 11 uur
Do: 8 • 12 uur

Ortho Aalter

Henk Devreese
Aard 9 Bus B0
9880 Aalter
T. 09 328 61 57

orthodontie-aalter.be